Sveže novice

Če želite prejemati sveže novice nam pošljite e-mail na info@planjava.comZakaj so jagode s Planjave boljše?


Naše jagode so sladke, okusne, predvsem pa vsak dan sveže. Jagode, ki so naprodaj v trgovskih centrih so morale iz nasada, kjer so bile nabrane, do kupca prepotovati dolgo pot, ki včasih traja tudi cel teden. Naše jagode pa so vedno nabrane zgodaj zjutraj, do naše male lesene hiške pa potujejo največ 300m in že se lahko posladkate z njimi.

Kmetija na Planjavi

Smo družinska kmetija z dolgoletno tradicijo pridelovanja jagod in malin. Prve sadike jagod je že pred drugo svetovno vojno prinesel s Češke pokojni oče Rado Šušteršič. Začel jih je razmnoževati in jih saditi na vedno večji površini. Fotografiji sta nastali leta 1965.

Obiranje jagod l. 1965V nasadu l. 1965

Leta 1993 smo začeli uvajati novo tehnologijo pridelovanja jagod na črni foliji, ki prepreči, da bi bili plodovi umazani od zemlje. Stare sorte jagod smo počasi nadomestili z novejšimi, ki so prav tako ali še bolj okusne in bolj odporne na bolezni. V letu 1995 smo prvič postavili nekaj tunelov. Danes pa je s tuneli pred dežjem, nizkimi temperaturami in umazanijo iz zraka, zaščiten že skoraj celoten nasad.

HišaPogled


O jagodah

Jagode vsebujejo pektin, tanin, organske kisline, flavonoide, folno kislino, vitamin C, vitamin E, vitamine B kompleksa, kalij, železo, magnezij,kalcij, fosfor in veliko antioksidantov. Vsebnost vitamina C se giblje od 30-120 mg/100g, odvisno od sorte. 8 večjih jagod naj bi tako pokrilo dnevno potrebo organizma po vitaminu C. Od sladkorjev prevladuje glukoza, manj je saharoze, tako da si lahko jagode privoščijo tudi diabetiki. 100g jagod vsebuje le okoli 35 kcal.