Pijače

KAŠASTI JAGODOV SOK
Potrebujemo :
5 kg jagod
600 g sladkorja
1 ¼ l vode

Vodo in sladkor prevremo. Zrele jagode operemo, očistimo in zmečkamo. Nanje nalijemo še toplo oslajeno vodo. Pokrijemo in pustimo čez noč. Naslednji dan vse skupaj prepasiramo. Dobljeni sok segrejemo na 75 stopinj. Nalijemo ga v vroče steklenice in zamašimo z gumijastimi kapicami. Vroče steklenice pokrijemo, da se počasi ohladijo.
BISTRI JAGODNI SOK
Potrebujemo :
5 kg jagod
½ do 1 kg sladkorja
Jagodam pustimo peclje. Operemo jih in odcedimo, po plasteh jih sladkamo in pustimo okoli dve uri pokrite na hladnem. Sočimo na sokovniku. Dobimo od 3 do 3 ½ l soka. Na podoben način lahko naredimo sok iz malin. Ker imajo maline več arome, prenesejo več sladkorja in zato lahko sok pred uporabo razredčimo.
JAGODOVA BOVLA
Potrebujemo :
1 kg zrelih jagod
1 l kakovostnega belega vina
50 dag sladkorja
1 dl jagodovega likerja
1 dl maraskina
sok ene limone
steklenico penečega vina

V posodo za bovlo damo sladkor in belo vino ter mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Nato dodamo jagode, liker in maraskino. Pokrito pustimo nekaj časa počivati. Preden ponudimo, prelijemo s penečim vinom.
JAGODE S ŠAMPANJCEM
Potrebujemo :
200 g jagod
češnjev liker
1 žlico sladkorja v prahu
šampanjec

Jagodam odstranimo peclje, jih očistimo, operemo in odcedimo. Nanje vlijemo češnjev liker in jih pustimo stati približno ½ ure. Nato jih preložimo v kozarce za šampanjec, jih sladkamo, postavimo na hladen prostor in šele tik preden jih ponudimo, nalijemo nanje ohlajen šampanjec.
JAGODE V VINU

Jagode očistimo, operemo, osladkamo, pokapamo z limoninim sokom, ter pustimo nekaj časa na hladnem. Nato jim prilijemo belo vino in jih ponudimo kot kompot.

JAGODOV FRAPE
Potrebujemo :
0,5 l mleka
250 g svežih ali zamrznjenih jagod
3 žlice sladkorja
6 kepic vanilijevega sladoleda
6 kock ledu

Mleko, jagode in sladkor zmiksamo. Pijačo dobro ohladimo, nalijemo v kozarce, dodamo sladoled in kocko ledu.
JAGODOVA PIJAČA Z JOGURTOM
Potrebujemo :
250 g jagod
250 g jogurta
3 žličke medu

Očiščene in oprane jagode stisnemo z vilicami, dodamo jogurt in med, ter mešamo toliko časa, da dobimo kremasto, gladko zmes. Nalijemo v visoke kozarce.